Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens

Als je dit jaar maar één boek leest, laat het dan ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’ zijn. Een prachtig, tragisch en meeslepend verhaal. Ik heb het in één weekend uitgelezen. Schrijfster Delia Owens brengt ons terug naar het North Carolina van eind jaren ’60. Hoofdpersoon Kya groeit daar grotendeels alleen op in een hutje bij het afgelegen moeras. De dorpelingen moeten niets van haar hebben en die afkeer is geheel wederzijds. Toch komt ze ongewild met hen in aanraking als er jongen uit het dorp dood wordt gevonden en Kya gelijk de hoofdverdachte is.

Kya, ook wel het moerasmeisje genoemd door de dorpelingen uit Barkley Cove, kent de moerassen en alle dieren en planten als haar broekzak. Normaal vlieg ik altijd zo snel mogelijk door beschrijvingen van natuur heen, maar in dit boek wordt het prachtig gecombineerd met de verhaallijn. Je gaat van het moeras houden zonder er ooit geweest te zijn.

Kya
De hoofdpersoon, Kya Clark, wordt al jong verlaten door haar oudere broers en zussen. Als later ook haar moeder nog vertrekt uit de hut in het moeras, blijft ze met haar agressieve vader achter. Hij is meer weg dan thuis en als hij op een dag helemaal niet meer thuiskomt staat ze er echt alleen voor. Door eten uit haar moestuin te ruilen verdient ze wat geld. Verder brengt ze haar dagen door met het observeren en tekenen van vogels, vissen, bloemen en planten. Een bijzondere interesse die verderop in het boek nog voor een bijzondere wending zorgt.

Chase en Tate
Als Kya ouder wordt, komt ze in contact met  twee jongens: Chase en Tate. Beiden hebben ze een belangrijke invloed op haar leven. Tate leert haar lezen en schrijven. Ze ontwikkelen een hechte band. Met Chase krijgt ze een relatie, wat gezien haar teruggetrokken bestaan heel bijzonder is. Toch verlaat ook Chase Kya en verlooft zich met een ander. Nadat hij een poging doet Kya te verkrachten roept ze dat ze hem zal vermoorden. Als Chase kort daarna in de buurt van het moeras dood gevonden wordt, wijst alles erop dat Kya iets met zijn dood te maken heeft. Kya vecht voor haar onschuld, gesteund door haar jeugdliefde Tate.

Eindoordeel
‘Daar waar de rivierkreeften zingen’ is een prachtig en spannend boek met verrassende wendingen. Het gaat over liefde, eenzaamheid en vertrouwen en het zit gewoon heel goed in elkaar. Dit boek leest als een roman, maar heeft door de zoektocht naar de moordenaar van Chase ook wat weg van een thriller. ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’ behoort vanaf nu tot mijn top 3 favoriete boeken.

Heb je mijn recensie gelezen en wil je “Daar waar de rivierkreeften zingen” kopen? Als je dat doet via onderstaande link, dan kost je dat niets extra’s. Ik krijg er een klein bedrag voor. Daar koop ik dan weer nieuwe boeken van om te recenseren.

Meer boekentips en recensies lezen? Dat kan! Die vind je hier.