Onder buren – Juli Zeh

Door het boek ‘Onder buren’ betrapte ik mezelf erop best wel wat vooroordelen te hebben. Dikke auto’s, armen vol tattoos, stemmers op bepaalde politiek partijen. Stiekem vind ik er van alles van. ‘Onder buren’ gaat over vriendschap ondanks vooroordelen. Over je openstellen en zien wat er gebeurt. Want wat als iemand die alles is wat jij niet wilt zijn, ook kanten heeft die niet in je zorgvuldig bewaakte hokje passen?

Dora
Dora verruilt haar snelle leven in Berlijn voor het Oost-Duitse platteland. Ze laat haar vriend Robert achter. Hij wordt steeds extremer in zijn angst voor corona en zijn missie om het klimaatprobleem op te lossen. Dora verlangt naar afstand en naar een rustiger leven. Nu thuiswerken de norm is, kan ze haar werk als copywriter in de reclamebusiness ook op afstand doen. Ze koopt een huis in een afgelopen dorp, maar ontdekt al snel dat het plattelandsleven niet over rozen gaat.

Haar droom om de overgroeide tuin om te bouwen tot moestuin wordt een ware worsteling. Boodschappen doen is zonder auto en een busverbinding die, met een beetje geluk, twee keer per dag gaat een militaire operatie. En dan niet te vergeten de mensen in Dora’s nieuwe gemeenschap die ook zo hun ideeën hebben over dat stadsmeisje uit Berlijn. Tijdens Dora’s werk in de tuin maakt ze kennis met haar buurman Gote. Gevraagd en vooral ongevraagd helpt hij met allerlei klussen in en om haar huis.

Gote
Gote is een man van weinig woorden. De daden uit zijn extreemrechtse verleden zeggen maar voor een deel iets over wie hij is. Zelfs in de rechtse gemeenschap van Brandenburg gaan zijn ideeën een stap te ver. Gote leeft dan ook een teruggetrokken leven. Totdat Dora naast hem komt wonen. De twee bouwen een ingewikkelde en wat ongemakkelijke vriendschap op, waarin Gotes dochter Franzi een prettige luchtigheid brengt. Dora ontdekt een andere kant aan Gote. Naast zijn radicale denkbeelden is hij ook een toegewijde vader en wordt hij een betrouwbare vriend. Dat dit naast elkaar kan bestaan brengt Dora in verwarring. Als de rollen omgedraaid worden en Dora voor Gote moet zorgen is het voor Dora tijd om los te laten wat zo vastgeroest zat. Langzaam integreren ze samen in het dorp. Het boek heet niets voor niets: ‘Onder buren’.

“Natuurlijk staat nergens geschreven dat neonazi’s niet van hortensia’s houden. Toch is het vreemd. Een aanslag op de existentiële misvatting dat je goed en kwaad met gemak uit elkaar kunt houden.”

(uit Onder buren)

Eindoordeel
‘Onder buren’ is een boek vol clichés en vooroordelen. Stad versus platteland, links versus rechts, homo versus hetero. Dora moet haar denkbeelden herzien en dat opent een hele nieuwe wereld. ‘Onder buren’ is snel en humoristisch geschreven. De dialogen zijn scherp, vlot en zonder opsmuk. Dat alleen al maakt dit boek het lezen meer dan waard. Als extraatje krijg je op een laagdrempelige manier een inkijk in politieke tegenstellingen ten tijde van corona.

“De tragiek van ons tijdperk, placht Jojo te zeggen, is dat de mensen hun persoonlijke ontevredenheid verwarren met een politiek probleem.”

(Uit Onder buren)

Heb je mijn recensie gelezen en wil je ‘Onder buren’ kopen? Als je dat doet via de onderstaande link kost je dat niets extra’s. Ik krijg er een klein bedrag voor. Daar koop ik dan weer nieuwe boeken van om te recenseren.

Meer boekentips en recensies lezen? Dat kan! Die vind je hier.